Jäälinna 2020

Ankkalinna saapuu Olavinlinnaan

 

Olavinlinnan sisäpihat saavat ankkamaisen ulkoasun kuluvan talven hiihtolomien ajaksi. Ankkalinnan hahmot Aku Ankasta Roopeen ja Karhukoplasta Tupuun, Hupuun ja Lupuun veistetään jäästä ja valaistaan LED-valoilla osana Jäälinna-kokonaisuutta.

Ainutlaatuinen jäätapahtuma on Aku Ankka -lehden ja Jäälinnan yhteistyötä. Tapahtuman puuhamiehinä toimivat savonlinnalainen yrittäjä Pasi Pekkonen ja Jäälinna ry:n puheenjohtaja Tuomo Jantunen toivovat kaikkien savonlinnalaisten ja lähiseutujen asukkaiden tulevan tutustumaan uuteen linnamiljööseen: ”Se tulee yllättämään kaikki kävijät erikoisuudellaan, kuten tapahtui silloin, kun ensi kertaa järjestettiin jäänveistoa Olavinlinnassa 15 vuotta sitten.” Näyttely on tarkoitettu myös matkailijoille kautta maan ja maailman. ”Onhan Aku Ankka tunnettu kaikkialla”, Jantunen lisää.
Järjestäjät uskovat kävijämäärän ylittävän 10.000 henkeä ja jopa paljon enemmän, jos vain säät sallivat.

Olavinlinnan intendentti Jouni Marjamäki toivottaa Ankkalinnan hahmot tervetulleiksi Suomen suosituimpaan linnaan. Hänen näkee, että tapahtuma palvelee erityisesti nuorta väkeä ja auttaa myös Itä-Suomen markkinoinnissa: ”Olavinlinnan talvinen vetovoima on tässä veistostapahtumassa suureksi avuksi, kun vielä saadaan lapsille sinne paljon elämyksiä hiihtolomien ajaksi.”

Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä pitää yhteistyön aloittamista erinomaisena uudenlaisena kokeiluna:

”On hienoa, että Aku Ankka näkyy muuallakin kuin Helsingissä. Akun fanit innostuvat varmasti, kun Aku tekee jotain, mitä ei ole ennen tehnyt. Ja Akuahan ei ole ennen veistetty jäästä. ”

Jäälinna-festivaali alkaa 10.2., jolloin kansainväliset veistäjät saapuvat Olavinlinnaan. Ankkalinna -veistosten teko kestää viisihenkisellä ryhmällä viisi vuorokautta, jonka jälkeen käynnistyvät 26. jäänveiston SM-kilpailut. Myös SM-kilpailuissa veistosten aiheena on ”Ankkalinnan ihmeelliset seikkailut”.  SM-kilpailuihin ottaa osaa 12 veistosta, joiden taiteilijat on valittu hakemusten ja suunnitelmien perusteella.

Olavinlinna on avoinna joka päivä 10.2.–25.2. kello 10.00–19.00 säävarauksella. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Yleisö voi seurata veistosten valmistumista jääkimpaleista valmiiksi teoksiksi. Järjestäjien mukaan jääveistokset ovat kauneimmillaan juuri valmistumisen jälkeen. SM-kilpailujen palkintojenjako on 16.2. klo 15.00 Olavinlinnan sisäpihalla.

Jäälinna-tapahtuman veistäjiksi on kutsuttu viisi kansainvälisen tason taiteilijaa, jotka ovat kaikki olleet aikaisemminkin Suomessa. Jakutiasta Venäjältä tulee Roman Petrov, Mongoliasta Lkhagvadorj Dorjsuren, Venäjän Jekateriburgista Aleksandr Savinov, Latviasta Zigmunds Vilnis, ja koko porukan johtaja ja ykkösjäänveistäjä on Jussi Miettinen Kuopiosta. Jokaisella jäänveistäjällä on monia kansainvälisiä voittoja. Eniten mestaruuksia on Mongolian jäätaiteilijalla, jolla on kolme MM-mestaruutta.

Lähde: Jäälinna ry:n tiedote

Olavinlinna on avoinna joka päivä 10.2.–25.2. kello 10.00–19.00 säävarauksella.

SM-kilpailujen palkintojenjako on 16.2. klo 15.00 Olavinlinnan sisäpihalla.

Olavin Retkeilijät tuovat oman panoksensa tämän upean tapahtuman järjestelyihin.