Luontokuvauskurssi

Kurssilaiset opiskelemassa erilaisia kuvautekniikoita ensimmäisenä kuvaupäivänä.

Yksi syksyn 2022 uusista tapahtumista on ollut Tervastuvan luontokuvauskurssi, joka toteutetaan älypuhelimilla kuvaten. Kurssin tavoitteena on vahvistaa kurssilaisten kameran käytön osaamista ja opiskella uusia niksejä kuvien julkaisuun eri some-kanavilla. Samalla pyritään tuomaan Tervastupaa ja Pihlajaniemen retkeilyaluetta paremmin ulkoilijoiden tietouteen.

Kolmipäiväisen kurssin ensimmäisenä päivänä kuvaus painottui Tervastuvan piha-alueelle, jossa haettiin tuntumaa omaan älypuhelimeen ja sen ominaisuuksiin. Kuvauskohteina oli rannassa sijaitseva saunarakennus, vene, upea laituri, sekä tietysti lukuisat eri luonnon kohteet. 

Päivän aikana ryhmähenki kasvoi ja kun kurssilaiset tutustuivat toisiinsa, niin juttua rupesi irtoamaan ja nauru raikamaan iloisesti. 

Kurssin opettajana toimiva Elmeri Härkönen antoi vinkkejä kuvakulmista ja valaistuksen eduista sekä haasteista.

Kurssin opettaja Elmeri Härkönen näyttä omia kuviaan ja kertoo, mihin seikkoihin kuvia otettaessa tulee kiinnittää huomiota. Kuva: Kaija Hurskainen

Toinen kuvauspäivä

Toisena päivänä kuvausreissu suuntautui Suurijärven rannalle, mistä etsittiin mielenkiintoisia kuvakulmia rantakivistä, upeasta männystä ja tietenkin jäällä olevasta lumipeitteestä. 

Kurssilaiset ovat jo tuttuja toisilleen ja vinkkejä jaetaan auliisti tovereille. Samalla ryhmähenki on kasvanut edellisestä kerrasta.

- Juuri tällaista toimintaa on kaivattu jo pidemmän aikaa, kuuluu kurssilaisten palautteesta kurssista. 

Päivän kruunaa Reserviläisten Kollaan-laavulla pidetty tauko, jossa nokipannukahvien kera vaihdetaan kuulumisia ja näkemyksiä, kuinka hyviä kuvia saadaan aikaiseksi. 

- Oma silmä ei kykene erottamaan kaikkia noita hienoja juttuja, joita ammattilainen löytää luonnosta, toteaa eräs kurssilainen hymyssä suin.

Kolmas kuvauspäivä on vuoden vaihteen jälkeen lumisessa luonnossa. 

Kurssilaiset ihmettelemässä jäälle satanutta lumipeitettä. Kuva: Kaija Hurskainen

Kolmas kuvauspäivä

Kurssin päättäneen kolmannen päivän aluksi kuvauksia suoritettiin Kirkkoniemen kellotapulin läheisyydessä. Pilvinen sää tarkoitti lähikuvien ottamista puista ja niiden yksityiskohdista sekä tapulin läheisyydessä olevista metallitaide-esineistä. Samalla harjoiteltiin itse kellotapulin kuvaamista ja etenkin taustalla jäävien puiden huomioimista. 

Yksi mielenkiintoisimmista aiheista oli kuvan sommitteluun liittyvät seikat. Kuinka kohdetta tulisi tarkkailla eri kulmista ja miten itse kohde sijoittuu kuvaan.

Pullinlahden rannalta kuvausryhmä suuntasi Tervastuvalle, jossa ryhmäläisiä odottikin aktiviteetit lumiliukukenkien, lumikenkien, lumipotkulautojen ja potkureiden parissa. Näistäkin jokaiselle jäi tukku loistavia kuvia arkistoihinsa. 

Päivä ja kurssi päättyi tuvassa keskustelutuokioon kahvikupposen äärellä ja jokainen sai lisää osaamista omien kuvien ottamiseen sekä kuvien käsittelyyn. 

Kurssi sai kerrassaan loistavan vastaanoton ja keväälle onkin luvassa uusi kurssi, josta tiedotetaan tarkemmin kevään aikana. 

Kiitos Elmeri Härköselle loistavasta opetuksesta.!

Kurssilaisten kuvia